31 Ekim 2014 Cuma

Merhabalar hocam Nail Hoca tarafından şöyle bir senaryo hazırlanmış : ''Proje Hikayesi: 45-50 yaşlarında anne-baba ve 3 çocuktan oluşan bir ailemiz var. Bu kardeşlerden en büyüğü 22 yaşında bir erkek , ortanca çocuk ergenlik çağında bir kız ve en küçüğü henüz ilkokul 1. sınıf ya da anaokulu çağında bir erkek. Mevcut arazi içerisinde bu aileye ait bir konut yapılacak. Aynı zamanda en büyük çocuk evlenince aynı arsa içerisinde yeni evli çift için bir konut ihtiyacı daha doğuyor. Ancak bu ev daha çok tatil ve hafta sonu evi gibi, stüdyo daire formatında olacaktır. Tasarlanacak yapıların bu hikayeye uygun olması gerekmektedir. Senaryo ana hatlarıyla böyle ancak bu aileyi daha detaylı kurgulamak size kalmış.'' bu senaryoya uymamızı istiyor musunuz ?

29 Ekim 2014 Çarşamba

En güncel ve en iyi 10 mimar

1-BJARKE INGELS 
2-CHARLES LUCKMAN
3-EERO SAARİNEN
4-RYUE NİSHİZAWA
5-ERİCH MENDELSOHN
6-FERMİN VAZQUEZ
7-GERRİT RİETVELD
8-JUAN O'GORMAN
9-LUİS BARRAGAN
10-MARCEL BREUER
hocam gecikme için özür dilerim ben yarına slayt hazırlanacağını yeni öğrendim..

Seyfi Arkan
Mimar Kemaleddin Bey
Şevki Balmumcu
Adil Denktaş
Sedat Hakkı Eldem
Bruno Tavt
Doğan Tekeli
Sami Sisa
Yüksel Okan
Turgut Cansever
Ertur Yener

28 Ekim 2014 Salı

The names of architects

1. Szotynscy & Zaleski
2. Amanda Leveta
3. Kenzo Tange
4. Heinz M. Springmann
5. Zvi Hecker
6. Louis Kahn
7. Alvaro Siza
8. Tom Wright
9. Terry Farrell
10. I.M.Pei

Sorry for being late :)

Perşembe günü derse getirilmesi gerekenler.

Merhaba arkadaşlar.
     Perşembe günü saat 9:30 da herkesin aşağıda belirtilenlerle birlikte sınıfta hazır olması gerek-
 mektedir.

               1) Arazi Plan ve Kesiti ve maketi
               2)Yatak odası tasarımlarımızın eskiz,plan ve kesitleri
               3)Hocamız tarafından belirlenen mimarın 2 adet '' KONUT'' projesinin powerpoint
               sunumu.(Sunumlar 5 dk ile sınırlı olmalıdır.)
               4)Seçtiğimiz 1 konut projesi örneğinin A4 boyutunda çıktısı (İyi bir perspektif fotoğ-
                rafı olabilir)
               5)Herkezin konut projesi ile ile ilgili ön eskizleri (seçilen bir konsept bağlamında tasarımın
                kütlesel  aktarımı.)
               6)İki adet 100*140 cm ebatında analiz paftası.

     * 6 Kasım Perşembe günü hocamız şehir dışında olacağından ders yapılmıyacaktır, ancak telafi dersi ilerleyen bir tarihte yapılacaktır.
   
       

26 Ekim 2014 Pazar

BİANCHİ HOUSE , MARİO BOTTA 

bu ev mario botta tarafından Riva San Vitale,İsviçre de insa edilmiştir genel olarak evde gördüğüm ana kütle kare prizma,  boşaltmalar yaparak yeni hacimler oluşturulmuş...hacimler oluşturulurken de kullanım şekline göre yükseklikleri ile oynanmış..çekirdek bi yapıya sahip ayrıca..sirkülasyon alanını merkeze almış..mesela merdiven..topografyaya dikkat edin! 2 salon koymuş biri muhtemelen hem seyir amaçlı hemde yapıya ilk ulaşım köprüyle en üst noktasından yapıldığı için en üst kotta..ana salonda otoparkın hemen üstüne alınmış..iki salon arasında da diğer birimler kurgulanmış..bence tasarımın başlangıcı parçadan bütüne değil bütünden parçaya gitme fikriyle ilerlemiş..formunu kare prizmadan almış..yatayda ve düşeyde boşalmalar yaparak ve  katmanlar oluşturarak ilerlemiş gibi..ayrıca doğaya zarar vermemeye çalışılmış. noktasal temaslar kurulmuş gibi..köprünün ayak bastığı yer ve yapının üzerine oturduğu alan..yapı şeklini topografyadan kesinlikle almamış.bürüt beton ve çelik kullanılmış yani tamamen endüstrüyel malzemeler.











25 Ekim 2014 Cumartesi

         

                     10 ünlü mimar isimleri


                           1.CLEMENS HOLZMEİSTER 2.OLE SCEEREN 3.JOHN VANBURGH 4.ANDREA LALLADIO 5.INİGO JONES 6.JORN UTZON 7.ROBERT ADAM 8.ZAHA HADİD 9.ALAÜDDİN DAVUD AĞA 10.RUDOLF STEİNER

24 Ekim 2014 Cuma

Mimarlar
1. Philip Johnson
2. Toyo Ito
3. Peter Zumthor
4. Álvaro Siza Vieira
5. Wang Shu
6. Norman Foster
7. Antoni Gaudí
8. Renzo Piano
9. Frank Gehry
10. Aldo Rossi

10 MİMAR

1.Mell Lawrence
2.Mathew Gribben
3.Sou Fujimoto
4.C.H. Moller
5.Louis Khan
6.Johan Celsing
7.Henning Larsen
8.Colboc Franzen
9.Emre Arolat
10.Altuğ Çinici ve Behruz Çinici

22 Ekim 2014 Çarşamba

     MİMARLAR

1. Vedat TEK
2. Mimar KEMALETTİN
3. Edward CULLINAN
4.Wiel ARETS
5.Tadao ANDO
6.Peter ZUMTHOR
7.Sean GODSELL
8.Alval AALTO
9.Jan KAPLICKY
10.Ludwig MIES

21 Ekim 2014 Salı

             21.YÜZYILDAKİ ÜNLÜ MİMAR İSİMLERİ

                                          YENİ LİSTE 





                                         1 DAVİD CHİPPERFİELD
                                            
                                         2 KEREM ORAL

                                         3 FRENK GHERY
                                         
                                         4 EDUARDO SOUTO DE MOURA

                                         5 TOYO ITO

                                         6 ADAMSON  ASSOCİATES

                                         7 CEMİL ŞEBOY

                                          8 FARUK KAPİDZİC

                                          9 VLADO MİLUNİC

                                         10 DANİEL  LİBESKİND

RİCHARD MEİER "GETTY CENTER , HİGH MUSEUM OF ART"


                                                GETTY CENTER 
Getty Center Kaliforniya eyaletinin Los Angles  şehrinin Brentwood bölgesinde yer alan bir müzedir.J.Paul Getty Müzesi'nin iki mekanından birisine verilen isimdir.Müzede Avrupa kökenli resimler , çizimler , heykeller ,süs sanat eserler , Avrupa ve Amerika örnekleri sergilenmektedir. Müze foksiyonuna ek olarak Getty Araştırma Enstitüsü, Getty Koruma Enstitüsü, Getty Vakfı Binaları ve bu merkezi işleten  ve finanse eden J.Paul Getty Fonu'nun ofisleri de burada yer almaktadır.Yaklaşık  97.000 metrelik bir alanda yer alan binalar  45 hektarlık bir alana yayılmıştır. Yapılar betonarme ve çelik sistem ile inşa edilmiş , ya traverten taşı ile ya da alüminyum cephe kaplaması ile kaplanmıştır.İnşaatın 1989'da bitmesi hedeflenirken  1995'te tamamlanmıştır.Getty Center'in   binalarinin mimarisi ve bahçe tasarimi iki farkli mimar tarafindan yapilmistir; bu iki mimarin hayal güçleri birbirinden farklıdır. Binalari dizayn eden mimar manzaraya çok önem vermiştir ki dişari çikmadan bina turunu tamamlamak mümkün olsun. Bir balkon  bir açık koridor  bunların hepsi  tepelerin üzerinden Los Angeles manzarasına odaklıdır. Bahçeyi dizayn eden mimar ise, manzaranın güzelliğinden çok, kapalı mekanların yarattiği güvenlik duygusunu öne çıkaran dairesel bahçeler ile uğraşmıştır. Müzenin altında yer alan yedi katlı yer altı otoparkı 1200'den  fazla araç kapasitelidir.







                                                    HİGH MUSEUM OF ART                                                                                          
High Museum of Art ABD'nin Georgia eyaletindeki Atlanta şehrinde yer alan bir sanat müzesidir.Peachtree Caddesi üzerinde yer alan müze binası Woodruff Sanat Merkezi'nin bir parçasıdır.High Museum of Art 11.000 adet sanat eseri koleksiyonuna sahiptir.Bu koleksiyon içinde 19. ve 20. yüzyıl Amerikan Sanatı'ndan örnekler olduğu gibi Avrupa Sanatı, Afro Amerika Sanatı,modern ve çağdaş sanat ürünleri, fotoğraflar ve Afrika kökenli sanat ürünleri de yer almaktır.Mimar Richard Meier tarafından tasarlanan 12.500 metrekarelik High Museum binası1983 yılında kullanıma açıldı.2002 yılında ise Renzo Piano tarafından tasarlanan üç yeni bina ile müzenin toplam alanı 29.000 metrekare ile iki katına çıktı.





























20 Ekim 2014 Pazartesi

Mimarlar

1) Handjörg Göritz
2) Jonathan Woolf
2) Daniel Libeskind
3) Oscar Niemeyer
4) Santiago Calatrava
5) Thom Mayne
6) Richard Rogers
7) Karim Rashid
8) Steven Holl
9) Walter Gropius
10) Antoni Gaudi

Bu hafta konferansta olacağım için bu hafta ders yapamayacağız. Ama döndüğüm hafta studyoda çok daha yogun olarak çalışacağız.
Önümüzdeki hafta için hepinizden arazi maketlerinizi ve kesitlerinizi tamamlamanızı istiyorum. Ayrıca grup olarak 100x140 lık iki paftada analizlerinizi hazırlamanızı istiyorum. ilk paftada araziyle ilgili tüm analizleri (yön, güneş, rüzgar, eğim, vista vb.), peyzaj katmanıyla ilgili tespitlerinizi (nerede ne ağaç var, bunların hangileri plastik bir etki yapıyor vb. ), fotografları eskizleri ve bunun gibi diğer yer ile ilgili verileri yapacaksınız. Numarası çift sayı ile bitenler ilk paftayı tek sayı ile bitenler ikinci paftayı yapacaklar..
Buna ek olarak haftaya perşembe günkü dersimize hepinizin yatak odası workshopı ile ilgili plan ve kesit çizimlerinizi bekliyorum.
Ayrıca verdiğim on mimar ödevini hala yapmayan arkadaşlara bu dönem verimli bir proje çalışması yapmak istiyorlarsa verilen ödevleri vaktinde yapmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum..

19 Ekim 2014 Pazar

Peter ZUMTHOR --- Bruder / Klaus Şapeli








Peter ZUMTHOR'un bu eserinde; projelerine verdiği değeri çıplak gözle görmek mümkündür. Çünkü o kullandığı her malzemenin kendine has özelliklerini ortaya çıkarmayı başarmış ve tasarımın bir parçası haline getirmiştir.

Bu eserin tasarım ve inşa süresi ; benzeri bir yapının 1 ay gibi sürede tamamlanabilme ihtimali var iken 6 yıllık bir zaman dilimini doldurmuştur. ZUMTHOR bu süre zarfında sürekli düşünmüş , uygulamalarda bulunmuş ve elde ettiği verileri tasarımı için bir araya toparlamıştır.
Malzemelerin kendine has özelliklerini ortaya çıkaran bir mimar olarak düşündüğüm ZUMTHOR , bu eserinde Ahşabın avantaj ve özelliklerini kullanmış eşsiz bir tasarıma daha imza atmıştır.

Dış görünümde gördüğümüz 5 köşe , Ahşap örgü modellemesi ile oluşturulan kalıplar aracılığı ile iç yüzeylerde oval görünüme bürünmüştür. Bu ahşabın bir avantajıdır.
ZUMTHOR kalıp için kullanacağı ahşabı ise tasarladığı mekanda koku duyumuza hitap etmek için kendisi seçmiş ve son aşama olarak sökülmesi gereken bu kalıplar sökülmek yerine yakılarak  iç  dış yüzeylerde görsel bir doku yaratmış ve ahşabın kokusunu eserinin içerisine hapsetmiştir.

SM Evi (Han Tümertekin)




          İşveren ,B2 evini gördükten sonra Han Tümertekin'den kendileri için de taş ve camdan bir yapı tasarlamasını istemiştir. Mimar arazi eğimini lineer bir şekilde kesen ve manzarayı olduğu gibi görme imkanı sağlayan bir yapı tasarlamıştır.Yapıya dışarıdan bakıldığında dikkatleri ilk olarak celbeden unsur taştan çatısıdır. Bu çatı çevredeki kiremit çatılardan farklılaşarak çevre dokusunu bozan bir sivrilme değil aksine doğal taş kullanılarak çevrede ne denli güzel bir çatı karakteristiği oluşturulabileceğini gösteriyor.İç mekan B2 evinde olduğu gibi kesintisiz bir şekilde devam edecek şekilde tasarlanmış ve iç mekan dış mekan bütünlüğünü oluşturmak için tamamen cam cepheler kullanılmış.SM evi dostlarla keyifli haftasonları geçirmek için çok uygun bir mekan.











Vaziyet Planı

Plan

                                                                           Kesit
                                                                         Ön Cephe
                                                                      Arka Cephe