19 Ekim 2014 Pazar

Peter ZUMTHOR --- Bruder / Klaus Şapeli








Peter ZUMTHOR'un bu eserinde; projelerine verdiği değeri çıplak gözle görmek mümkündür. Çünkü o kullandığı her malzemenin kendine has özelliklerini ortaya çıkarmayı başarmış ve tasarımın bir parçası haline getirmiştir.

Bu eserin tasarım ve inşa süresi ; benzeri bir yapının 1 ay gibi sürede tamamlanabilme ihtimali var iken 6 yıllık bir zaman dilimini doldurmuştur. ZUMTHOR bu süre zarfında sürekli düşünmüş , uygulamalarda bulunmuş ve elde ettiği verileri tasarımı için bir araya toparlamıştır.
Malzemelerin kendine has özelliklerini ortaya çıkaran bir mimar olarak düşündüğüm ZUMTHOR , bu eserinde Ahşabın avantaj ve özelliklerini kullanmış eşsiz bir tasarıma daha imza atmıştır.

Dış görünümde gördüğümüz 5 köşe , Ahşap örgü modellemesi ile oluşturulan kalıplar aracılığı ile iç yüzeylerde oval görünüme bürünmüştür. Bu ahşabın bir avantajıdır.
ZUMTHOR kalıp için kullanacağı ahşabı ise tasarladığı mekanda koku duyumuza hitap etmek için kendisi seçmiş ve son aşama olarak sökülmesi gereken bu kalıplar sökülmek yerine yakılarak  iç  dış yüzeylerde görsel bir doku yaratmış ve ahşabın kokusunu eserinin içerisine hapsetmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.