30 Kasım 2014 Pazar

eskiz-maket-teknik çizim-inşaa


eskiz-maket-teknik çizim-inşaa ilişkisinin görmek için faydalı bir örnek. 

Sık sık tekrarladığım "eskiz dediğimde ölçeksiz olabilir ama oransız -ifadesiz olamaz!" dan kastım arkadaşlar. duvarlar çift çizgi çizilmemiş ama tefrişle aynı kalem ucuylada çizilmemiş. pencereler tek çizgi ama mavi olduğu için anlaşılıyor. giriş oku var. taramalar zemin malzemesi farklılıkları olduğunu gösteriyor. tezgahla masa genişliği arasında bir uyum var. merdiven basamakları yok ama olması gereken yer kadar oranlanmış, rastgele bir boyutta değil..

daha sonra eskizden teknik çizimlere geçtiğinde   duvar kalınlıkları, pencere çizgileri, kapı açılımları zemin malzemesi hatta akslara kadar kalem kalınlıkları arasındaki gerekli derecelendirme kullanılarak çizilmiş...

lütfen bundan sonra eskiz ve çizim getirirken bu noktalara dikkat edin!

ayrıca bu ofisin çeşitli projelerini de incelemenizi tavsiye ederim

http://www.heikkinen-komonen.fi/Frames_new_projects.htm

House Niemistö
Hämeenlinna, Finland
2006-2007










Back

Back

Back

mimarların bu konutunu da incelemenizi tavsiye ediyorum
http://storiesofhouses.blogspot.com.tr/2006/05/villa-eila-in-guinea-by-heikkinen.html

24 Kasım 2014 Pazartesi

 hocam  öğretmenler gününüz kutlu olsun inşallah bizden sonra gelecek olan tüm öğrencilere sizin gibi öğretmenler nasip olur ...

23 Kasım 2014 Pazar

Kritik Randevulari

Arkadaslar, Bir toplantim olduğu için 15:00 e kadar tashih verebileceğim. o yüzden saat bir de başlamak zorundayiz.. Lütfen tam saatinde gelin. Maketleriniz çizimlerini vs. de getirin.. İyi calismalar.. 1. Shadi 13:00 2. Fatma 13:10 3. Hilal 13:20 4. Sadiye 13:30 5. Mujde 13:40 6. Aysenur 13:50 7. Seher 14:00 8. Ugur 14:10 9. Emrah 14:20 10. Ozlem 14:30 11. Cihat 14:40 12. Yaprak 14:50

22 Kasım 2014 Cumartesi

Konuk evi veya stüdyo tipi daireler için örnek olabilecekr otel suitleri.. http://www.vrxstudios.com/Sheraton-Maui/Alii-Suite.html
http://www.vrxstudios.com/Sheraton-Maui/Rooms/Ocean-Suite/index.html

20 Kasım 2014 Perşembe

Kritik

Arkadaslar pazartesi 13:30-15:30 arasi kritik olacaktir. Kritik almak isteyenler eklesin ismini. Maket dersi alanlar dersten izin aldik sirayla cikabilecegiz.  

1. Shadi
2. Fatma
3. Hilal
4. Sadiye 
5. Mujde
6. Aysenur
7. Seher
8. Ugur
9. Emrah
10. Ozlem
11. Cihat
12. Yaprak

19 Kasım 2014 Çarşamba

Mujde Icin

http://hornungjacobi.com/projects/house-hafner/#

17 Kasım 2014 Pazartesi

Eduroam ayarları ve perşembe günkü photoshop çalışması...

Merhaba arkadaşlar,
Perşembe günü derste ilk bir saat photoshopta kolaj yapmaya çalışacağız.

Bunun için herkesin bilgisayarında mutlaka:
1-Photosop yuklu olsun
2-Herkesin bilgisayarın eduroam ayarları yapılmış olsun (şu adresten daha önce yapmış olun: http://eduroam.akdeniz.edu.tr/_dinamik/209/49.pdf  Bunun için akdeniz.edu.tr uzantılı mail adresinize ihtiyacınız var lütfen bu adresini ve şifresini bilmeyenler yarın gunduz bu işlemi halletmiş olsun)
(eduram yapamayanlar vınn vb. çözümlerle internete bağlanacak şekilde atölyeye gelsinler) 
3-Herkesin bilgisayarında daha önce internetten arayıp bulacağınız tercihen fonu beyaz olan ağaç, insan, araba vb. görüntüler (en az 300 dpi çözünürlüklü) olsun
4-Herkesin bilgisayarında daha önce yaptığınız bir projenizin görünüşü (300dpi) .tiff yada .jpeg formatında olsun. Eğer kendi projenizin yoksa internetten en az 300 dpi çözünürlüklü bir cephe çizimi de bulup kullanabilirsiniz.

Lütfen bu istediklerim tam olarak hazırlayıp derse gelin çünkü çok hızla çalışmamızı yapıp, sonrasında tashihlere geçeceğiz.
 © BIG & JDS

http://www.archdaily.com.br/br/01-69820/residencias-vm-plot-igual-a-big-mais-jds

16 Kasım 2014 Pazar

merhaba hocam benle  emrah blokta yazmadık kritik için pazartesi sınav var diye  yetiştiremeyiz düşündük ama  bişey yaptık projede eger izniniz olursa 12:00 dan sonra onar daka biz kritik almak istiyoruz geç yazdıgımız içn özür diliyoruz.

Pazartesi için kritik randevuları

Arkadaşlar, yarınki kritik listesi ve randevu saatleri altta.
Lütfen size verilen vakitte odamda olun. Ne yazık ki herkese ancak 10ar dakika bakabileceğim o nedenle projenizle ilgili anlatacaklarınız ve sormak istediğinizşeyleri lütfen kafanızda netleştirip gelin.

Görüşmek üzere :)

1. Fatma 10:30
2. Hilal 10:40
3. Shadi 10:50
4. Sadiye 11:00
5. Mujde 11:10
6. Mediha 11:20
7. Aysenur 11:30
8. Ozlem 11:40
9. Veysel 11:50
10. Seher 12:00

14 Kasım 2014 Cuma

pdf kütüphanesi

Merhaba arkadaşlar,

altta adresini yazdığım siteden mimarlıkla ilgili kitap satış standlarında gördüğünüz kitapların bazılarını ücretsiz indirebilirsiniz. mesela öncelikle photoshop ve sketch up kitaplarıyla başlayabilirsiniz.

ebook.farm

13 Kasım 2014 Perşembe

bazı örnekler..

yeşil çatı...
http://www.dwell.com/house-tours/slideshow/it-takes-villa#1

yerden yükselme ve ağaçlı küçük avlular..
http://www.dwell.com/house-tours/slideshow/modern-concrete-home-peru#9

modern houses built around trees
http://www.dwell.com/outdoor/slideshow/modern-homes-built-around-trees#1

how to coparate with trees
http://www.dwell.com/great-idea/slideshow/7-ways-incorporate-trees-homes

rusted metal facades
http://www.dwell.com/post/slideshow/7-rusted-metal-facades

rain screens-sun shades
http://www.dwell.com/great-idea/slideshow/6-rainscreens-we-love#1
http://www.dwell.com/houses-we-love/slideshow/slat-happy-8-louvered-homes#7

architecture without cutting a tree
http://www.designrulz.com/architecture/2012/12/architecture-without-cutting-any-tree-niavaran-residential-complex-in-iran/

Architecture without Cutting Any Tree! Niavaran Residential Complex in Iran    DesignRulz.com

Kritik

Arkadaslar Pazartesi saat10:30 da ek ders yapilackatir (telafi).Gelmek isteyen isimlerini yazsin  listede ismi olmayana bakilmiyacaktir.

11 Kasım 2014 Salı

Proje Sunumu

Linkteki projenin sunumlarini dikkatle inceleyin lutfen. Sizden de benzer sunumlar bekliyorum. http://www.archilovers.com/projects/139772/new-bauhaus-museum.html

8 Kasım 2014 Cumartesi

Binalar Nasıl Okunur?

Arkadaşlar;
Binaların analizini nasıl  yapmamız gerektiğini çok güzel anlatan bir kitap aldığımız takdirde çok faydalı olacağını düşünmekteyim.

 BİNALAR NASIL OKUNUR?
http://www.dr.com.tr/kitap/binalar-nasil-okunur/kolektif/sanat-tasarim/mimari/urunno=0000000367637

5 Kasım 2014 Çarşamba

Merhabalar  ödevle ilgili bir soru sormak istiyorum acaba sağ alttaki galeri boşluğunda da tek yönlü bir döşeme var gibi mi hesap yapıyoruz yoksa orasını (tıpkı asansör boşluklarında olduğu gibi) üst döşemesi olmayan bir mekan gibi mi hesaplıyoruz ? Teşekkürler.

4 Kasım 2014 Salı

Merhabalar. Bizden birbirinden ayrı çatılar altında fakat birbiriyle ilişkili iki adet aile konutu tasarlamamız isteniyor. Tasarımıma aile kavramını araştırarak başladım tabi ki hepimizin bildiği gibi aile denilince akla birbirini destekleyen ,aynı kandan olan ve birbirine sıkı sıkıya bağlı insanlar gelir.(En azından normali budur :). Bende bu iki aile arasında ki bağdan yola çıkarak projeme '' VillaBağ'' ismini verdim. Bu bağ kavramına vurgu yapmak için  Merkezde iki konutu birbirine bağlayan bir kesik silindir kullandım . Kesik silindir iki konutun da girişi aynı zamanda üst katı da bir ortak kullanım salonu. Aile bağlarının güçlülüğünü vurgulamak ve çevrede kullanımının da yaygın olması sebebiyle tasarımın ana malzemesini doğal taş olarak düşündüm. Solda ki yapı yeni evli çiftin stüdyo tipi binası, sağda ki ise görece olarak büyük olan aileye ait. Bahçenin her tarafına ulaşmak ayrıca  doğaya çok fazla müdahale etmemek adına stüdyo tipi daireyi çelik kolonlarla bir üst kota taşıdım.Yapıda taşıyıcı sistem olarak çelik konstrüksiyon düşünüyorum. son olarak büyük aile konutunun sol tarafında ki motifte ( çok küçük kırılmış doğal taştan oluşuyorlar )  büyük oğlunun evlenip, yeni bir aile oluşturmasını sembolize etmeye çalıştım.Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler.



Akademik Kurul

Saat 14:00de akademik kurul oldugu icin ofis saatimiz iptal oldu. Projeyle ilgili sorularinizi blog uzerinden yapabilirsiniz. Ay sonuna dogru jurimiz oldugu icin lutfen projeye calismayi ben yokum diye ihmal etmeyin..

2 Kasım 2014 Pazar

Main idea

Hello teacher .. Can I take your opinion about my main idea please :)

The main idea is cutting a piece of family's house (big house) and make it the guy house (small house), But the point is ... the small house isn't going to be in the same size of the cut piece .. It'll be :

Cut*x = small house

(x: 1,2,3,4 ...)


1 Kasım 2014 Cumartesi

merhaba hocam , ben anafikir üzerinde düşüncenizi almak için buldugum bir ana fikir konusunu  size aktarmak istedim.
       
              benim ikinci proje  yayla evi projesi  genelikle hafta sonları kullanılailecek yada kısa süreli kullanılacak bir yer olacaktır . Bende bu mekanları kullanacak olan kişilerin belki  geldikleri sıkıcı  stresli ortamlardan geldikleri BOGUCU  MEKANLARDAN kurtarıp onlara rahat  stressiz sakin  SADE MEKANLAR  tasarlamak istiyorum. ana fikir olarak sade mekanlar tasarlamak düşüncem böyle mekanları net olan bir tasarım yapmak düşüncem bu sade mekanları cephedede kullanacagım sade  renklerle birleştirerek insanı rahatlatan sıkmayan bir tasarım yapmak düşüncem .

               hocam nasıl degerlendiriyorsunuz devam edeyim mi bu fikir üzerindeayrıca internettende sade mekanları tercih eden mimarları araştırmaya çalıştım ama istediğim şeyleri bulamadım önereceginiz bir mimar veya bir site varsa  yazarsanz  sevinirim.

31 Ekim 2014 Cuma

Merhabalar hocam Nail Hoca tarafından şöyle bir senaryo hazırlanmış : ''Proje Hikayesi: 45-50 yaşlarında anne-baba ve 3 çocuktan oluşan bir ailemiz var. Bu kardeşlerden en büyüğü 22 yaşında bir erkek , ortanca çocuk ergenlik çağında bir kız ve en küçüğü henüz ilkokul 1. sınıf ya da anaokulu çağında bir erkek. Mevcut arazi içerisinde bu aileye ait bir konut yapılacak. Aynı zamanda en büyük çocuk evlenince aynı arsa içerisinde yeni evli çift için bir konut ihtiyacı daha doğuyor. Ancak bu ev daha çok tatil ve hafta sonu evi gibi, stüdyo daire formatında olacaktır. Tasarlanacak yapıların bu hikayeye uygun olması gerekmektedir. Senaryo ana hatlarıyla böyle ancak bu aileyi daha detaylı kurgulamak size kalmış.'' bu senaryoya uymamızı istiyor musunuz ?

29 Ekim 2014 Çarşamba

En güncel ve en iyi 10 mimar

1-BJARKE INGELS 
2-CHARLES LUCKMAN
3-EERO SAARİNEN
4-RYUE NİSHİZAWA
5-ERİCH MENDELSOHN
6-FERMİN VAZQUEZ
7-GERRİT RİETVELD
8-JUAN O'GORMAN
9-LUİS BARRAGAN
10-MARCEL BREUER
hocam gecikme için özür dilerim ben yarına slayt hazırlanacağını yeni öğrendim..

Seyfi Arkan
Mimar Kemaleddin Bey
Şevki Balmumcu
Adil Denktaş
Sedat Hakkı Eldem
Bruno Tavt
Doğan Tekeli
Sami Sisa
Yüksel Okan
Turgut Cansever
Ertur Yener

28 Ekim 2014 Salı

The names of architects

1. Szotynscy & Zaleski
2. Amanda Leveta
3. Kenzo Tange
4. Heinz M. Springmann
5. Zvi Hecker
6. Louis Kahn
7. Alvaro Siza
8. Tom Wright
9. Terry Farrell
10. I.M.Pei

Sorry for being late :)

Perşembe günü derse getirilmesi gerekenler.

Merhaba arkadaşlar.
     Perşembe günü saat 9:30 da herkesin aşağıda belirtilenlerle birlikte sınıfta hazır olması gerek-
 mektedir.

               1) Arazi Plan ve Kesiti ve maketi
               2)Yatak odası tasarımlarımızın eskiz,plan ve kesitleri
               3)Hocamız tarafından belirlenen mimarın 2 adet '' KONUT'' projesinin powerpoint
               sunumu.(Sunumlar 5 dk ile sınırlı olmalıdır.)
               4)Seçtiğimiz 1 konut projesi örneğinin A4 boyutunda çıktısı (İyi bir perspektif fotoğ-
                rafı olabilir)
               5)Herkezin konut projesi ile ile ilgili ön eskizleri (seçilen bir konsept bağlamında tasarımın
                kütlesel  aktarımı.)
               6)İki adet 100*140 cm ebatında analiz paftası.

     * 6 Kasım Perşembe günü hocamız şehir dışında olacağından ders yapılmıyacaktır, ancak telafi dersi ilerleyen bir tarihte yapılacaktır.
   
       

26 Ekim 2014 Pazar

BİANCHİ HOUSE , MARİO BOTTA 

bu ev mario botta tarafından Riva San Vitale,İsviçre de insa edilmiştir genel olarak evde gördüğüm ana kütle kare prizma,  boşaltmalar yaparak yeni hacimler oluşturulmuş...hacimler oluşturulurken de kullanım şekline göre yükseklikleri ile oynanmış..çekirdek bi yapıya sahip ayrıca..sirkülasyon alanını merkeze almış..mesela merdiven..topografyaya dikkat edin! 2 salon koymuş biri muhtemelen hem seyir amaçlı hemde yapıya ilk ulaşım köprüyle en üst noktasından yapıldığı için en üst kotta..ana salonda otoparkın hemen üstüne alınmış..iki salon arasında da diğer birimler kurgulanmış..bence tasarımın başlangıcı parçadan bütüne değil bütünden parçaya gitme fikriyle ilerlemiş..formunu kare prizmadan almış..yatayda ve düşeyde boşalmalar yaparak ve  katmanlar oluşturarak ilerlemiş gibi..ayrıca doğaya zarar vermemeye çalışılmış. noktasal temaslar kurulmuş gibi..köprünün ayak bastığı yer ve yapının üzerine oturduğu alan..yapı şeklini topografyadan kesinlikle almamış.bürüt beton ve çelik kullanılmış yani tamamen endüstrüyel malzemeler.











25 Ekim 2014 Cumartesi

         

                     10 ünlü mimar isimleri


                           1.CLEMENS HOLZMEİSTER 2.OLE SCEEREN 3.JOHN VANBURGH 4.ANDREA LALLADIO 5.INİGO JONES 6.JORN UTZON 7.ROBERT ADAM 8.ZAHA HADİD 9.ALAÜDDİN DAVUD AĞA 10.RUDOLF STEİNER

24 Ekim 2014 Cuma

Mimarlar
1. Philip Johnson
2. Toyo Ito
3. Peter Zumthor
4. Álvaro Siza Vieira
5. Wang Shu
6. Norman Foster
7. Antoni Gaudí
8. Renzo Piano
9. Frank Gehry
10. Aldo Rossi

10 MİMAR

1.Mell Lawrence
2.Mathew Gribben
3.Sou Fujimoto
4.C.H. Moller
5.Louis Khan
6.Johan Celsing
7.Henning Larsen
8.Colboc Franzen
9.Emre Arolat
10.Altuğ Çinici ve Behruz Çinici

22 Ekim 2014 Çarşamba

     MİMARLAR

1. Vedat TEK
2. Mimar KEMALETTİN
3. Edward CULLINAN
4.Wiel ARETS
5.Tadao ANDO
6.Peter ZUMTHOR
7.Sean GODSELL
8.Alval AALTO
9.Jan KAPLICKY
10.Ludwig MIES

21 Ekim 2014 Salı

             21.YÜZYILDAKİ ÜNLÜ MİMAR İSİMLERİ

                                          YENİ LİSTE 





                                         1 DAVİD CHİPPERFİELD
                                            
                                         2 KEREM ORAL

                                         3 FRENK GHERY
                                         
                                         4 EDUARDO SOUTO DE MOURA

                                         5 TOYO ITO

                                         6 ADAMSON  ASSOCİATES

                                         7 CEMİL ŞEBOY

                                          8 FARUK KAPİDZİC

                                          9 VLADO MİLUNİC

                                         10 DANİEL  LİBESKİND

RİCHARD MEİER "GETTY CENTER , HİGH MUSEUM OF ART"


                                                GETTY CENTER 
Getty Center Kaliforniya eyaletinin Los Angles  şehrinin Brentwood bölgesinde yer alan bir müzedir.J.Paul Getty Müzesi'nin iki mekanından birisine verilen isimdir.Müzede Avrupa kökenli resimler , çizimler , heykeller ,süs sanat eserler , Avrupa ve Amerika örnekleri sergilenmektedir. Müze foksiyonuna ek olarak Getty Araştırma Enstitüsü, Getty Koruma Enstitüsü, Getty Vakfı Binaları ve bu merkezi işleten  ve finanse eden J.Paul Getty Fonu'nun ofisleri de burada yer almaktadır.Yaklaşık  97.000 metrelik bir alanda yer alan binalar  45 hektarlık bir alana yayılmıştır. Yapılar betonarme ve çelik sistem ile inşa edilmiş , ya traverten taşı ile ya da alüminyum cephe kaplaması ile kaplanmıştır.İnşaatın 1989'da bitmesi hedeflenirken  1995'te tamamlanmıştır.Getty Center'in   binalarinin mimarisi ve bahçe tasarimi iki farkli mimar tarafindan yapilmistir; bu iki mimarin hayal güçleri birbirinden farklıdır. Binalari dizayn eden mimar manzaraya çok önem vermiştir ki dişari çikmadan bina turunu tamamlamak mümkün olsun. Bir balkon  bir açık koridor  bunların hepsi  tepelerin üzerinden Los Angeles manzarasına odaklıdır. Bahçeyi dizayn eden mimar ise, manzaranın güzelliğinden çok, kapalı mekanların yarattiği güvenlik duygusunu öne çıkaran dairesel bahçeler ile uğraşmıştır. Müzenin altında yer alan yedi katlı yer altı otoparkı 1200'den  fazla araç kapasitelidir.







                                                    HİGH MUSEUM OF ART                                                                                          
High Museum of Art ABD'nin Georgia eyaletindeki Atlanta şehrinde yer alan bir sanat müzesidir.Peachtree Caddesi üzerinde yer alan müze binası Woodruff Sanat Merkezi'nin bir parçasıdır.High Museum of Art 11.000 adet sanat eseri koleksiyonuna sahiptir.Bu koleksiyon içinde 19. ve 20. yüzyıl Amerikan Sanatı'ndan örnekler olduğu gibi Avrupa Sanatı, Afro Amerika Sanatı,modern ve çağdaş sanat ürünleri, fotoğraflar ve Afrika kökenli sanat ürünleri de yer almaktır.Mimar Richard Meier tarafından tasarlanan 12.500 metrekarelik High Museum binası1983 yılında kullanıma açıldı.2002 yılında ise Renzo Piano tarafından tasarlanan üç yeni bina ile müzenin toplam alanı 29.000 metrekare ile iki katına çıktı.





























20 Ekim 2014 Pazartesi

Mimarlar

1) Handjörg Göritz
2) Jonathan Woolf
2) Daniel Libeskind
3) Oscar Niemeyer
4) Santiago Calatrava
5) Thom Mayne
6) Richard Rogers
7) Karim Rashid
8) Steven Holl
9) Walter Gropius
10) Antoni Gaudi

Bu hafta konferansta olacağım için bu hafta ders yapamayacağız. Ama döndüğüm hafta studyoda çok daha yogun olarak çalışacağız.
Önümüzdeki hafta için hepinizden arazi maketlerinizi ve kesitlerinizi tamamlamanızı istiyorum. Ayrıca grup olarak 100x140 lık iki paftada analizlerinizi hazırlamanızı istiyorum. ilk paftada araziyle ilgili tüm analizleri (yön, güneş, rüzgar, eğim, vista vb.), peyzaj katmanıyla ilgili tespitlerinizi (nerede ne ağaç var, bunların hangileri plastik bir etki yapıyor vb. ), fotografları eskizleri ve bunun gibi diğer yer ile ilgili verileri yapacaksınız. Numarası çift sayı ile bitenler ilk paftayı tek sayı ile bitenler ikinci paftayı yapacaklar..
Buna ek olarak haftaya perşembe günkü dersimize hepinizin yatak odası workshopı ile ilgili plan ve kesit çizimlerinizi bekliyorum.
Ayrıca verdiğim on mimar ödevini hala yapmayan arkadaşlara bu dönem verimli bir proje çalışması yapmak istiyorlarsa verilen ödevleri vaktinde yapmaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum..

19 Ekim 2014 Pazar

Peter ZUMTHOR --- Bruder / Klaus Şapeli








Peter ZUMTHOR'un bu eserinde; projelerine verdiği değeri çıplak gözle görmek mümkündür. Çünkü o kullandığı her malzemenin kendine has özelliklerini ortaya çıkarmayı başarmış ve tasarımın bir parçası haline getirmiştir.

Bu eserin tasarım ve inşa süresi ; benzeri bir yapının 1 ay gibi sürede tamamlanabilme ihtimali var iken 6 yıllık bir zaman dilimini doldurmuştur. ZUMTHOR bu süre zarfında sürekli düşünmüş , uygulamalarda bulunmuş ve elde ettiği verileri tasarımı için bir araya toparlamıştır.
Malzemelerin kendine has özelliklerini ortaya çıkaran bir mimar olarak düşündüğüm ZUMTHOR , bu eserinde Ahşabın avantaj ve özelliklerini kullanmış eşsiz bir tasarıma daha imza atmıştır.

Dış görünümde gördüğümüz 5 köşe , Ahşap örgü modellemesi ile oluşturulan kalıplar aracılığı ile iç yüzeylerde oval görünüme bürünmüştür. Bu ahşabın bir avantajıdır.
ZUMTHOR kalıp için kullanacağı ahşabı ise tasarladığı mekanda koku duyumuza hitap etmek için kendisi seçmiş ve son aşama olarak sökülmesi gereken bu kalıplar sökülmek yerine yakılarak  iç  dış yüzeylerde görsel bir doku yaratmış ve ahşabın kokusunu eserinin içerisine hapsetmiştir.